LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2010
- Pytanie nr 1 - Zabieg polegający na zwalczaniu owadów w zakładzie gastronomicznym, to
- Pytanie nr 2 - Glazurowanie to zagęszczanie potraw
- Pytanie nr 3 - Przechowywanie mięsa w zalewie z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
- Pytanie nr 4 - Potrawa z jaj gotowanych, po wybiciu ze skorupek, w wodzie osobnej z dodatkiem octu, to jaja
- Pytanie nr 5 - Które surowce są najlepszym źródłem witaminy C?
- Pytanie nr 6 - Kaszę jaglaną ze względu na skład chemiczny zalicza się do środków żywnościowych
- Pytanie nr 7 - Sorbet malinowy to deser
- Pytanie nr 8 - Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należ...
- Pytanie nr 9 - Schemat przedstawia sporządzanie sztufady. Etap oznaczony znakiem zapytania to
- Pytanie nr 10 - "Rozczyn sporządzić z zaparzonej mąki, dodać jaja, pozostałą mąkę, roztopiony tłuszcz, całość wyr...
- Pytanie nr 11 - Oleje roślinne powinny być przechowywane w pomieszczeniach suchych w temperaturze
- Pytanie nr 12 - Białka zawarte w mięsie podczas jego gotowania ulegają
- Pytanie nr 13 - W której potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie zwiększające jego wykorzystanie do tworze...
- Pytanie nr 14 - Podczas ogrzewania tłuszczu powyżej jego temperatury rozkładu, powstają
- Pytanie nr 15 - Fraszynki to potrawa kuchni polskiej z regionu
- Pytanie nr 16 - Staropolskie zupy postne sporządzane na bazie piwa, to
- Pytanie nr 17 - Paja to ciasto kruche z nadzieniem wiśniowym lub czereśniowym charakterystyczne dla kuchni
- Pytanie nr 18 - Przedstawiony na rysunku znak, umieszczany na opakowaniu produktu, informuje, że produkt należy c...
- Pytanie nr 19 - Zgodnie z wymaganiami systemu HACCP do wstępnej brudnej obróbki mięsa kucharz użyje deski o barwi...
- Pytanie nr 20 - Na którym zdjęciu przedstawiono frytkownicę?
- Pytanie nr 21 - W restauracji do serwowania wieloporcjowo dań zasadniczych przez kelnera stosuje się
- Pytanie nr 22 - Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
- Pytanie nr 23 - Ile błonnika pokarmowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
- Pytanie nr 24 - Ustal zapotrzebowanie na 20 porcji makaronu jako dodatku do drugiego dania, jeżeli na porcję prze...
- Pytanie nr 25 - Ile należy przygotować groszku ptysiowego jako dodatku do 150 porcji zupy, jeżeli na jedną porcję...
- Pytanie nr 26 - Ile należy zużyć bułki czerstwej do przygotowania mięsnej masy mielonej z 6 kg mięsa jeżeli udzia...
- Pytanie nr 27 - Seler na surówkę zachowa białą barwę i nie utraci składników odżywczych, jeżeli natychmiast po ro...
- Pytanie nr 28 - Potrawy z warzyw kapustnych uzyskają delikatny smak, jeżeli będą gotowane z dodatkiem
- Pytanie nr 29 - Przed gotowaniem fasolę na "Fasolkę po Bretońsku" należy namoczyć w wodzie zimnej
- Pytanie nr 30 - Który dodatek skrobiowy należy zaproponować do potrawki z kurczaka?
- Pytanie nr 31 - Który deser należy zaplanować zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia do zestawu obiadowego skła...
- Pytanie nr 32 - Pełnowartościowe śniadanie dla młodzieży w wieku szkolnym powinno składać się
- Pytanie nr 33 - Który zestaw potraw powinien znaleźć się w ofercie kulinarnej baru szybkiej obsługi?
- Pytanie nr 34 - Która z potraw nie powinna znaleźć się w jadłospisie dla seniorów?
- Pytanie nr 35 - Który produkt jest zabroniony przy sporządzaniu potraw dla osoby będącej na diecie cukrzycowej?
- Pytanie nr 36 - W diecie lekkostrawnej do obróbki cieplnej półproduktu nie zaleca się stosowania
- Pytanie nr 37 - Osoby stosujące dietę bezglutenowa nie powinny pić
- Pytanie nr 38 - Ile wynosi koszt zakupu szparagów potrzebnych do produkcji 50 porcji zupy jeżeli normatyw surowco...
- Pytanie nr 39 - Ile wynosi cena gastronomiczna 1 porcji potrawy jeżeli koszt surowców na 10 porcji wynosi 60 zł, ...
- Pytanie nr 40 - Cena zakupu jednej butelki napoju wynosi 3 zł, marża gastronomiczna 200%, a stawka podatku VAT 22...
- Pytanie nr 41 - Do rozdrobnienia 50 kg marchwi na surówkę należy użyć
- Pytanie nr 42 - Do rozdrobnienia i emulgowania mięsa, tłuszczu wraz z dodatkami smakowymi używa się w gastronomii...
- Pytanie nr 43 - Do przygotowania 10 porcji po 250 g zupy jarzynowej przecieranej niezbędne są rózga, kula drewnia...
- Pytanie nr 44 - Podczas mycia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zatrzymaniu pracy maszyny, nal...
- Pytanie nr 45 - Przed przystąpieniem do smażenia półproduktów w patelni elektrycznej należy w pierwszej kolejnośc...
- Pytanie nr 46 - Do wyjmowania z pieca konwekcyjno-parowego ciężkich i gorących naczyń z potrawami, należy używać ...
- Pytanie nr 47 - Które rękawice powinien założyć kucharz, aby zapobiec wyślizgnięciu się z ręki żywej ryby podczas...
- Pytanie nr 48 - Użycie mąki o słabym glutenie do sporządzania ciasta parzonego jest przyczyną
- Pytanie nr 49 - Äąąródło światła oświetlające stanowisko pracy powinno znajdować się
- Pytanie nr 50 - Jeżeli podczas prac porządkowych do oka pracownika dostał się mocny środek dezynfekcyjny, to udzi...