LOGOWANIE

Test KWALIFIKACJA HGT2 + HGT12 - CZERWIEC 2006 (test 2)

ROZWIĄŻ TEST TERAZ

  • Pytanie nr 1 - Sosy zagęszcza się zawiesiną mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany skrobi mąki powodują...
  • Pytanie nr 2 - Maszyna stosowana do rozdrabniania, emulgowania i mieszania masy mięsnej to
  • Pytanie nr 3 - Pieczeń sporządzona z cienkich partii mięsa wołowego, często rozbijanego na płat, nadziewanego ró...
  • Pytanie nr 4 - W restauracji hotelowej serwuje się następujący zestaw śniadaniowy: kawa z mlekiem lub śmietanką,...
  • Pytanie nr 5 - Befsztyk to potrawa z chudego mięsa wołowego poddanego smażeniu po uprzednim rozbiciu, uformowani...
  • Pytanie nr 6 - Wykres przedstawia zawartość witaminy C (w mg) w 100 g wybranych warzyw i owoców. Dzienne zapotrz...
  • Pytanie nr 7 - Wskaż kasze, które można wykorzystać do gotowania na sypko, przy zachowaniu wymaganych warunków o...
  • Pytanie nr 8 - Jakie warunki należy zapewnić w magazynie, w którym przechowywana jest mąka?
  • Pytanie nr 9 - W jakiej temperaturze należy przechowywać warzywa na użytek domowy?
  • Pytanie nr 10 - Wskaż nazwę serwisu, w którym część potraw przygotowuje się w obecność konsumenta z wykorzystanie...
  • Pytanie nr 11 - Obróbka cieplna polegająca na ogrzewaniu półproduktu w środowisku powietrza o temperaturze od 180...
  • Pytanie nr 12 - Którą czynność podczas obsługi konsumenta kelner wykonuje z jego lewej strony ?
  • Pytanie nr 13 - Która potrawa jest charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej?
  • Pytanie nr 14 - Wskaż potrawę, dla której przedstawiono normatyw surowcowy na 4 porcje.
  • Pytanie nr 15 - Rosyjski narodowy napój orzeźwiający, wytwarzany z żytniego chleba z dodatkiem drożdży i cukru to...
  • Pytanie nr 16 - Potrawy regionalne takie jak "gzik z pyrami" i "kluchy na lumpie" są charakterystyczne dla kuchni
  • Pytanie nr 17 - W diecie niskotłuszczowej, jako sposoby obróbki termicznej, stosuje się
  • Pytanie nr 18 - W diecie oszczędzającej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego zab...
  • Pytanie nr 19 - W diecie lekkostrawnej dozwolone jest stosowanie łagodnych przypraw w ograniczonej ilości. Do prz...
  • Pytanie nr 20 - Dziecko w wieku do 3 lat, w warunkach gospodarstwa domowego, może mieć dostęp do
  • Pytanie nr 21 - Przystosowanie mieszkania dla osób o ograniczonej sprawności fizycznej obejmuje między innymi
  • Pytanie nr 22 - Jaka jest maksymalna dopuszczalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych i poprodukc...
  • Pytanie nr 23 - Wskaż sposób odbioru resztek pokonsumpcyjnych zalecany w zmywalniach naczyń stołowych, nie wymaga...
  • Pytanie nr 24 - Na obiad w przedszkolu podano między innymi zupę kalafiorową w ilości 250 g. Korzystając z danych...
  • Pytanie nr 25 - Oblicz wartość energetyczną posiłku wiedząc, że zawiera on 40 g tłuszczu, 20 g białka i 100 g węg...
  • Pytanie nr 26 - Sporządzanie rosołu z zamrożonej porcji mięsa drobiowego należy rozpocząć od
  • Pytanie nr 27 - Jaka jest wymagana kolejność czynności przy sporządzaniu surówki z marchwi i jabłka?
  • Pytanie nr 28 - Przy sporządzaniu herbaty po angielsku należy wsypać herbatę do ogrzanego dzbanka, zalać wrzątkie...
  • Pytanie nr 29 - Oblicz cenę sprzedaży 250 ml coca-coli w restauracji, jeżeli cena zakupu 1 litra coca-coli wynosi...
  • Pytanie nr 30 - Korzystając z zamieszczonej karty kalkulacyjnej na śniadanie składające się z pieczywa z masłem i...
  • Pytanie nr 31 - Dobierz menu na bankiet angielski (stojący).
  • Pytanie nr 32 - Kelnerzy w restauracji mają za zadanie obsłużyć gości na bankiecie zasiadanym, na którym przewidz...
  • Pytanie nr 33 - Na przyjęciu typu aperitif przewidziano podanie następujących napojów: koktajle alkoholowe i beza...
  • Pytanie nr 34 - Zakład gastronomiczny produkuje surówki i soki z warzyw i owoców. Zainstalowano już płuczko-obier...
  • Pytanie nr 35 - Oblicz, ile patelni elektrycznych będzie potrzebnych w stołówce szkolnej do jednoczesnego usmażen...
  • Pytanie nr 36 - W bankiecie typu angielskiego będzie uczestniczyło 100 osób. Jaka powinna być liczba kompletów sz...
  • Pytanie nr 37 - Wskaż niezbędne wyposażenie bufetu winiarni.
  • Pytanie nr 38 - Przeanalizuj schemat zmywalni naczyń stołowych w zakładzie gastronomicznym i określ, co należy za...
  • Pytanie nr 39 - Wskaż funkcjonalne wyposażenie balkonu lub tarasu w gospodarstwie domowym w czasie lata.
  • Pytanie nr 40 - W punkcie gastronomicznym, specjalizującym się w produkcji hamburgerów, spadła ich sprzedaż ze wz...
  • Pytanie nr 41 - W zakładzie gastronomicznym stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakład...
  • Pytanie nr 42 - Jaki jest minimalny ciężar naczynia z potrawą, do którego przenoszenia, ustawiania, zestawiania w...
  • Pytanie nr 43 - Wskaż właściwy ze względów technologicznych i bezpieczeństwa żywności sposób rozmrażania produktó...
  • Pytanie nr 44 - Pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatnie pracownikowi w zakładzie gastronomicznym
  • Pytanie nr 45 - Podczas przechowywania mleka pasteryzowanego latem powyżej 7 dni, może wystąpić zagrożenie mikrob...
  • Pytanie nr 46 - Która ze zmian zachodzących w żywności wielokrotnie rozmrażanej i zamrażane stanowi zagrożenie zd...
  • Pytanie nr 47 - Udzielając pierwszej pomocy osobie porażonej prądem, która jest nieprzytomna, nie oddycha i ma ni...
  • Pytanie nr 48 - Po oparzeniu gorącym tłuszczem, na skórze powstały pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Miejsce...
  • Pytanie nr 49 - Po spożyciu grzybów u domowników wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, majaczenie. Pierwsza pomo...
  • Pytanie nr 50 - Podczas próbowania sporządzanej potrawy kęs jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, u k...

  • ROZWIĄŻ TEST TERAZ