LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2007
- Pytanie nr 1 - Surowiec po obróbce wstępnej to
- Pytanie nr 2 - Gotowanie to
- Pytanie nr 3 - Ekspedycja potraw to inaczej
- Pytanie nr 4 - Przedstawiony na rysunku kotlet to
- Pytanie nr 5 - Bogatym źródłem karotenu w pożywieniu są:
- Pytanie nr 6 - Tłuszcze pochodzenia roślinnego to
- Pytanie nr 7 - Smalec to tłuszcz spożywczy otrzymywany z tuszy
- Pytanie nr 8 - Śmietanka o zawartości 12% tłuszczu charakteryzuje się smakiem
- Pytanie nr 9 - Który opis charakteryzuje świeżą rybę?
- Pytanie nr 10 - Ile godzin wynosi dopuszczalny czas przechowywania potraw zimnych, np. sałatek, w urządzeniach ch...
- Pytanie nr 11 - Białko mięsa ryb jest
- Pytanie nr 12 - Masło pełni ważną rolę w żywieniu człowieka ze względu na zawartość
- Pytanie nr 13 - Białka pełnią w organizmie człowieka rolę
- Pytanie nr 14 - Podczas gotowania makaronu skrobia
- Pytanie nr 15 - Potrawa smażona z ryb to
- Pytanie nr 16 - Buraki ćwikłowe przeznaczone na dodatek jarzynowy gotuje się
- Pytanie nr 17 - Warzywa zawierające karoten należy gotować w wodzie z dodatkiem
- Pytanie nr 18 - Rozdrabnianie i formowanie to czynności składające się na
- Pytanie nr 19 - Główny składnik zup kremów jest
- Pytanie nr 20 - Przedstawione na rysunku naczynie kuchenne służy do smażenia
- Pytanie nr 21 - Przedstawione na rysunku naczynie przeznaczone jest do
- Pytanie nr 22 - Rysunek przedstawia
- Pytanie nr 23 - Co oznacza przedstawiony na rysunku znak informacyjny?
- Pytanie nr 24 - Na opakowaniu mąki pszennej jest napis TYP 2000. Mąki tej należy użyć do
- Pytanie nr 25 - Rysunek przedstawia znak, który informuje
- Pytanie nr 26 - W produkcji klusek śląskich z nadzieniem mięsnym obowiązuje określona kolejność czynności:
- Pytanie nr 27 - Obróbka wstępna brudna ziemniaków obejmuje kolejno:
- Pytanie nr 28 - Składnikami ciasta na kluski kładzione są mąka pszenna oraz
- Pytanie nr 29 - Kisiel kakaowy to deser zestalony
- Pytanie nr 30 - Do sporządzenia jednego omletu francuskiego potrzebne są dwa jaja. Ile jaj potrzeba aby sporządzi...
- Pytanie nr 31 - Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej stosuje się od 4 g do 5 g mąki ziemniaczanej. Ile mąk...
- Pytanie nr 32 - Koszt surowców potrzebnych do sporządzenia 5 porcji pierogów wynosi 10 zł, a marża gastronomiczna...
- Pytanie nr 33 - W piekarniku jednorazowo można upiec 40 pasztecików. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Ile czasu po...
- Pytanie nr 34 - Ile czasu zajmie oczyszczenie 50 kg ziemniaków za pomocą płuczko - obieraczki, jeżeli jej wydajno...
- Pytanie nr 35 - Zawiesinę z mąki i wody wykonuje się przy użyciu
- Pytanie nr 36 - Do mielenia mięsa surowego, gotowanego oraz ryb, przeznaczone jest urządzenie zwane
- Pytanie nr 37 - Ciemnieniu selera przeznaczonego na surówkę zapobiega się poprzez
- Pytanie nr 38 - Aby zapobiec warzeniu się śmietany przed dodaniem jej do gorącej potrawy należy
- Pytanie nr 39 - W stołówce szkolnej kisiel przygotowuje się według podanego normatywu surowcowego. Oblicz korzyst...
- Pytanie nr 40 - Knedle z mięsem będą stanowić pełnowartościowy posiłek, jeżeli zostaną podane z
- Pytanie nr 41 - Dieta lekko strawna polega na ograniczeniu w codziennym wyżywieniu potraw
- Pytanie nr 42 - Techniki kulinarne stosowane w przygotowaniu potraw w diecie lekkostrawnej to
- Pytanie nr 43 - Przyprawy, które mają zastosowanie w dietetyce to
- Pytanie nr 44 - Konserwacji instalacji elektrycznej w zakładzie gastronomicznym może dokonać
- Pytanie nr 45 - Strój ochronny dla kucharza powinien być wykonany
- Pytanie nr 46 - Praca w pomieszczeniach zimnych i wilgotnych może być przyczyną
- Pytanie nr 47 - Pomoc przedlekarska przy skręceniu stopy polega na unieruchomieniu kończyny za pomocą
- Pytanie nr 48 - Przed wydaniem posiłku należy pobrać kontrolną próbkę żywnościową i przechowywać ją do 48 godzin ...
- Pytanie nr 49 - Magazynowanie warzyw i owoców w zbyt suchych i ciepłych pomieszczeniach powoduje ich
- Pytanie nr 50 - Do zatrucia jadem kiełbasianym może dojść po spożyciu