LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2009 (test 2)
- Pytanie nr 1 - Kazeina to białko występujące
- Pytanie nr 2 - Proces wiązania wody przez pektyny to
- Pytanie nr 3 - Jak nazywa się potrawa sporządzona z ugotowanych, utłuczonych z mlekiem i masłem ziemniaków?
- Pytanie nr 4 - Mleko utrwalone przez ogrzewanie do temperatury 75 stopni C maksymalnie przez 30 sekund, to mleko
- Pytanie nr 5 - Garnirowanie to technika
- Pytanie nr 6 - Brukselka należy do warzyw
- Pytanie nr 7 - Schab to element półtuszy
- Pytanie nr 8 - Do smażenia zanurzeniowego należy stosować
- Pytanie nr 9 - Jak nazywa się czynność dotycząca ryb, przedstawiona na rysunku?
- Pytanie nr 10 - Technika łączenia mąki z pozostałymi surowcami ciasta biszkoptowego, to
- Pytanie nr 11 - Wkładanie surowca do zimnej wody i bardzo wolne ogrzewanie, to sposób gotowania
- Pytanie nr 12 - Jaki jest maksymalny czas i zakres temperatury przechowywania panierowanych półproduktów mięsnych...
- Pytanie nr 13 - Podczas moczenia ziaren fasoli w zimnej wodzie zawarta w fasoli skrobia ulega
- Pytanie nr 14 - Jakie właściwości jaj wykorzystuje się w procesie produkcji mięsnej masy mielonej?
- Pytanie nr 15 - Tradycyjną potrawą myśliwską jest
- Pytanie nr 16 - "Z ciasta sporządzonego z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jaj formuje się kulki z za...
- Pytanie nr 17 - Beszamel to sos
- Pytanie nr 18 - Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej sporządzona z ciasta
- Pytanie nr 19 - Na podajniku ślimakowym wilka elementy zespołu roboczego należy montować w następującej kolejnośc...
- Pytanie nr 20 - Określenie na opakowaniu "marynowany" oznacza, że produkt został utrwalony roztworem
- Pytanie nr 21 - Do podtrzymania temperatury gorących potraw płynnych podczas transportu służą
- Pytanie nr 22 - Porcję deseru gotowanego w kąpieli wodnej kucharz powinien wydać
- Pytanie nr 23 - Ile witaminy C zawiera danie zasadnicze?
- Pytanie nr 24 - Ile białka pełnowartościowego zawiera danie zasadnicze?
- Pytanie nr 25 - Porcja usmażonego fileta saute z sandacza waży 100 g. Ustal zapotrzebowanie na 180 porcji filetów...
- Pytanie nr 26 - Ciasto kruche sporządza się z 3 części wagowych mąki, 2 części wagowych tłuszczu i 1 części wagow...
- Pytanie nr 27 - Obranych selerów czy jabłek przed brunatnieniem enzymatycznym nie zabezpieczy
- Pytanie nr 28 - Długi okres świeżości pierników, a tym samym opóźnienie procesu ich czerstwienia zapewnia dodanie...
- Pytanie nr 29 - Botwinę należy podawać
- Pytanie nr 30 - Aby uzupełnić wartość witaminową obiadu składającego się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemni...
- Pytanie nr 31 - Do indyka pieczonego należy podawać
- Pytanie nr 32 - Do pieczonych mięs podawanych na zimno odpowiedni jest sos
- Pytanie nr 33 - "Zakład gastronomiczny bez obsługi kelnerskiej, oferuje popularne potrawy bezmięsne oraz napoje g...
- Pytanie nr 34 - Który zestaw potraw należy zaplanować w menu przyjęcia koktajlowego?
- Pytanie nr 35 - Potrawa pochodząca z kuchni włoskiej, to
- Pytanie nr 36 - Żywienie osób chorych na miażdżycę wymaga szczególnie kontrolowania spożycia produktów
- Pytanie nr 37 - Ile wynosi cena gastronomiczna brutto coca-coli w puszce, jeżeli cena detaliczna puszki napoju wy...
- Pytanie nr 38 - Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej, ustal cenę gastronomiczną brutto 1 porcji potrawy.
- Pytanie nr 39 - Restauracja promując deser nie stosuje marży. Ustal cenę promocyjną deseru, jeżeli koszt surowca ...
- Pytanie nr 40 - Urządzeniem stosowanym do sporządzania koktajlu mleczno-owocowego jest
- Pytanie nr 41 - 600 porcji zupy kucharz powinien ugotować
- Pytanie nr 42 - Porcję ciasta "szarlotka na gorąco" kucharz powinien wydać na talerzyku
- Pytanie nr 43 - Do okresowych prac porządkowych zalicza się mycie
- Pytanie nr 44 - Strój ochronny kucharza pracującego w kuchni gorącej powinien być wykonany z materiału
- Pytanie nr 45 - W zakładzie gastronomicznym do prac brudnych należy
- Pytanie nr 46 - W jakiej kolejności należy ustawić meble i urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
- Pytanie nr 47 - Które naczynie należy ustawić na środku stanowiska roboczego oraz jaki nóż przygotować, aby zorga...
- Pytanie nr 48 - Podczas obsługi frytownicy kucharz uległ lekkiemu poparzeniu. Miejsce oparzenia należy
- Pytanie nr 49 - W przypadku skaleczenia dłoni podczas obróbki wstępnej należy
- Pytanie nr 50 - W przypadku omdlenia pracownika, w pierwszej kolejności należy