LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA SPC6 - STYCZEŃ 2022
- Pytanie nr 1 - Podpuszczkę stosuje się przy produkcji
- Pytanie nr 2 - Która z wymienionych substancji jest stosowana jako dodatek do żywności w produkcji serów dojrzew...
- Pytanie nr 3 - Woda technologiczna w zakładzie przetwórstwa mleka służy do
- Pytanie nr 4 - Korzystając z zakładowej normy zużycia dodatków i materiałów pomocniczych na 1 tonę masła ekstra ...
- Pytanie nr 5 - Która próbka mleka spełnia wybrane wymagania dla mleka surowego do skupu?
- Pytanie nr 6 - W celu uzyskania mleka o równomiernym rozproszeniu tłuszczu należy zastosować
- Pytanie nr 7 - Według zamieszczonego fragmentu schematu, z serwatki otrzymuje się
- Pytanie nr 8 - Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania na schemacie etap w procesie produkcji mleka spożywcze...
- Pytanie nr 9 - Wskaż kolejne etapy występujące po sobie w procesie produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornik...
- Pytanie nr 10 - Obróbka skrzepu, obróbka gęstwy, formowanie, prasowanie to kolejne etapy występujące w procesie p...
- Pytanie nr 11 - W procesie produkcji masła śmietankę wypływającą z wirówki kieruje się kolejno do:
- Pytanie nr 12 - Proces dezodoryzacji śmietanki przeznaczonej do produkcji masła przeprowadzany jest
- Pytanie nr 13 - W celu usunięcia z mleka surowego bakterii przetrwalnikujących, należy zastosować
- Pytanie nr 14 - Urządzenie do prasowania serów, w którym siła nacisku wywierana jest przez sprężone powietrze, to...
- Pytanie nr 15 - Do transportu kartonów z masłem stosuje się przenośnik
- Pytanie nr 16 - Za pomocą przenośnika rolkowego jest możliwy transport luzem
- Pytanie nr 17 - Do topienia serów dodaje się przeciętnie 3% topnika w stosunku do masy mieszaniny. Jeżeli do spor...
- Pytanie nr 18 - W procesie produkcji lodów stosuje się między innymi dodatek cukru w ilości 10% i stabilizatora w...
- Pytanie nr 19 - Na wyprodukowanie 1 kg sera salami zużywa się 10 dm3 mleka przerobowego. Masa jednostkowa takiego...
- Pytanie nr 20 - Do wyprodukowania 2 ton sera twarogowego chudego zużyto 12 500 dm3 mleka. Wskaźnik zużycia mleka ...
- Pytanie nr 21 - Produktami końcowymi procesu wirowania mleka jest mleko odtłuszczone oraz
- Pytanie nr 22 - Produktem ubocznym wytwarzanym podczas produkcji masła i wykorzystywanym do produkcji mlecznych n...
- Pytanie nr 23 - Wyprodukowane lody należy przechowywać w komorach o temperaturze
- Pytanie nr 24 - Przyjęcie mleka surowego w mleczarni stanowi krytyczny punkt kontrolny (CCP), który obejmuje bada...
- Pytanie nr 25 - Wskaż krytyczny punkt kontrolny (CCP) w procesie produkcji twarogów.
- Pytanie nr 26 - Jeżeli mleko w pasteryzatorze nie osiągnęło temperatury pasteryzacji, to należy
- Pytanie nr 27 - Którą czynność należy wykonać, jeżeli w kotle twarożkarskim stwierdzono pozostałości środków dezy...
- Pytanie nr 28 - Partia serów przeznaczonych do badania zawiera 650 sztuk. Na podstawie danych zamieszczonych w ta...
- Pytanie nr 29 - Do pobierania z cysterny próbek mleka surowego do badań organoleptycznych stosuje się
- Pytanie nr 30 - W procesie oceny sensorycznej masła przeprowadza się badanie
- Pytanie nr 31 - Przy oznaczaniu tłuszczu w mleku metodą Gerbera stosuje się następujący sprzęt laboratoryjny:
- Pytanie nr 32 - Gęstość mleka sprawdza się za pomocą
- Pytanie nr 33 - Przedstawiony na ilustracji piktogram zamieszczony na opakowaniu odczynnika chemicznego ostrzega ...
- Pytanie nr 34 - Substancji chemicznych nie należy przechowywać w pojemnikach
- Pytanie nr 35 - Przy oznaczaniu kwasowości miareczkowej (potencjalnej) produktów mleczarskich wykorzystuje się
- Pytanie nr 36 - Na etapie oceny jakości mleka próbę alkoholową należy wykonać w celu
- Pytanie nr 37 - Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych, badana partia mleka nie spełnia wymagań ze względu n...
- Pytanie nr 38 - Proszek mleczny powinien zawierać co najmniej 28% tłuszczu i nie więcej niż 4% wody. Która próbka...
- Pytanie nr 39 - Zgodnie z procedurami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej pracownik przed przystąpieniem ...
- Pytanie nr 40 - W przypadku polania dłoni stężonym kwasem siarkowym (VI) w laboratorium analizy żywności w pierws...